Het Internationale Esperanto-Archief

Internacia Esperanto-Arkivo (Internationaal Esperanto-Archief), kortweg IEspA (of IEA), heeft tot doel: het verzamelen, archiveren, beschermen, beheren en toegankelijk maken van boeken, tijdschriften en andere documenten in en over Esperanto en plantalen, zoveel mogelijk in hun originele vorm (naast digitale kopie├źn).
Dit archief is gericht op bewaren als erfgoed, voor onbeperkt lange termijn.

Om dit doel waar te maken trekt de vereniging archiefstukken aan op allerlei manieren. Ze zorgt voor een omgeving (eigendom of huur) die geschikt is voor bewaring in optimale omstandigheden qua klimaat, veiligheid en dergelijke. Een detailinventaris van de archiefstukken wordt continu bijgewerkt. Uitlening is in principe niet voorzien, toegang kan ter plaatse of via andere wegen, bijvoorbeeld een scan.

De vereniging is opgericht in januari 2021 en officieel erkend als vzw op 25 januari 2021.

Wie

De oprichters en tegelijk de bestuursleden zijn: Bert Boon (Tienen), Roland Rotsaert (Brugge) en Marc Vanden Bempt (Winksele).

Collectie

De basis van de collectie werd gevormd door overdracht van de al tientallen jaren bestaande collecties van Marc Vanden Bempt (Winksele, België, volledige collectie) en César Vanbiervliet (Kortrijk, België, gedeelte van de collectie).

Vanaf dan groeide en groeit ze aan.
We hebben contacten met verschillende personen en instanties om ook hun archief, als dat met verdwijnen bedreigd is, te redden.
Begin 2021 namen we de boeken, tijdschriften en andere documenten over van de (vroegere) plaatselijke groep van Valenciennes (FR, collectie van Jean Dietrich) met meer dan 1.400 stukken. Ook in 2022 (Tienen, Brussel,...) en 2023 (Skövde, Dendermonde, Halle...) namen we verschillende collecties over, die we zo kunnen beschermen en bewaren voor de toekomst.
Verdere contacten lopen met privé-personen (Petro De Smedt, Herman Deceuninck,...), met Esperanto-verenigingen (VEB, Gent,...) en met collega's archieven/-bibliotheken (IEMW en Vieno, DEC en Đurđevac, Esperanto-Muzeo en Svitavy, HEA en Budapest, GEA en Aalen,...), voor overname en/of uitwisseling van archiefstukken.

Als je zelf of je groep een veilige bewaarplaats zoekt voor je Esperanto-stukken, gelieve dan IEspA te contacteren via het adres onderaan de pagina.

Steun

De vereniging verwelkomt alle mogelijke steun.
We beschikken over zo'n 250.000 € maar hebben nog eens zoveel nodig voor de aankoop van een geschikt gebouw voor bewaring van de collectie mogelijk te maken.
Concrete plannen voor zo'n gebouw kunnen al in 2024 werkelijkheid worden, als de financiering het toelaat.

Als Vriend van IEspA, met Bouwstenen of als Mecenas of Investeerder kan jij mee de toekomst van IEspA veilig stellen. Draag jij een steentje bij?
Kijk als boekenliefhebber ook eens op de 'Collectie'pagina.

Aanmeldingen, reacties en suggesties zijn heel welkom bij IEspA. Contacteer ons via het contactformulier op de 'Steun'pagina.

Informatie in het Internet

Op deze plaatsen vind je nog wat informatie: